Vijesti iz ekonomije

Go down

Vijesti iz ekonomije

Komentar  Dana on Mon Aug 10, 2009 1:18 pm

10.08.2009.Više od godinu dana nakon što je formirana komisija koja je trebala pripremiti poseban aneks ugovora na privatizacijski ugovor o prodaji BH Steela, kojim bi se riješio problem uzurpacije preostale državne imovine unutar kompanije od strane novog vlasnika, britansko–indijske korporacije “ArcelorMittal”, nije učinjeno gotovo ništa, piše SAN.

Nakon privatizacije BH Steela u krugu ove fabrike ostao je znatan broj objekata i druge imovine koja je i dalje uknjižena kao vlasništvo Željezare Zenica, firme koja je ostala u stopostotnom vlasništvu države. Pored ostalog, radi se o objektima benzinske pumpe, tvornice troske te čak oko 50.000 tona željezne rude vrijednosti najmanje 5 miliona maraka. SAN saznaje da je ArcelorMittal rudu u međuvremenu skoro u potpunosti potrošio, iako se ona i dalje vodi kao vlasništvo Željezare koja za to nije dobila marku odštete. Posebno formirana komisija izvještavala je Vladu o ovom problemu, ali federalni ministri još nisu niti jednom reagirali u vezi sa ovom drskom uzurpacijom državne imovine.

Vlada FBiH još se nije zvanično izjasnila o prijedlogu ovog aneksa ugovora. Prema informacijama SAN-a, to bi se trebalo desiti nakon povratka ministara sa godišnjih odmora.

Umjesto vraćanja imovine Željezari Zenica, podsjeća SAN, ArcelorMittal Zenica nedavno je Agenciji za privatizaciju u FBiH dostavio priedlog aneksa privatizacijskog ugovora kojim traži brisanje odredaba o obavezi zapošljavanja između 4.000 i 4.500 radnika te obaveze pokretanja proizvodnje od 2,5 miliona tona čelika, a umjesto toga predlaže se da se zapošljavanje vrši u skladu sa potrebama proizvodnje. Drugim riječima, navodi SAN, iz uprave Arcelor Mittala traže od Vlade FBiH dozvolu da mogu otpuštati radnike bez obzira na obaveze preuzete prvobitnim ugovorom o prodaji BH Steela.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz ekonomije

Komentar  Tanja on Mon Nov 09, 2009 10:16 am

24SI - U RS i FBiH postoji jaka masonska mreža, ali i pokret vitezova templara, koji bi, kako tvrde, mogli da pomognu ovoj zemlji da izađe iz krize.

"S obzirom na to da je u BiH naglašena nacionalna, vjerska i politička netrepeljivost, jedino pravo rješenje za zemlju je primjena izvornih masonskih principa", tvrdi za "Press RS" visokopozicionirani pripadnik masonske lože u RS.

On tvrdi da u RS postoji jaka masonska loža koja pripada izvornom škotskom redu koji ima tradiciju dugu 6.000 godina, dok u FBiH ima nekoliko loža koje su pod patronatom Francuske.

"Nemamo nikakvu saradnju tako da ne mogu da govorim o broju masona u FBiH, ali u RS nas ima dovoljno", kaže sagovornik lista.

Dodaje da masoni Srpske djeluju kada treba, koliko treba i koliko se može.

Pojašnjava, da je njihovo djelovanje pogrešno shvaćeno i posljednih godina čak zloupotrebljavano.

"Djelovanje masona zbog tajnosti rada oduvijek je bilo praćeno mitom da je riječ o sekti. Mi nismo nikakava sekta, ali jesmo diskretna organizacija sa tajnama", kaže isti sagovornik.

Još je objasnio da masonska loža okuplja osobe visokog morala, časne, poštene, slobodomisleće i tolerantne ljude svih nacionalnosti i vjera.

Svaki od njih je slobodan kao takav, ali ne i da otkriva svoju "braću" bez njihovog odobrenja, pa otuda, i tajnovitost ove organizacije.

Kod masona su, kaže, karatkterne i duševne crte ljudi koji bi kao slobodni "zidari" trebalo da rade za napredak čovječanstva.

Jedino ograničenje, ispričao je "Pressu RS", je to što žene ne mogu da budu masoni.

Otkriva još da u masonskoj loži Srpske nema visokopozicioniranih političara, ali ih ima među masonima, jer su pripadnici drugih loža.

Masona ima i u redovima međunarodnih predstavnika u BiH, posebno u OHR-u.

Ističe posebno, da je u njihovoj loži posebno zabranjena priča o politici.

I zato, pojašnjava, kada bi se slična načela poštovala, BiH nikada ne bi imala probleme sa kojima se susreće.

Sagovornik lista kaže da su među najbrojnijim u njihovoj loži doktori nauka, magistri, studenti, pa i radnici..

Kroz historiju, mnoge poznate ličnosti pominjane su kao pripadnici masonskog pokreta: Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Jovan Dučić, Ivo Andrć, Mihajlo Pupin, kralj Aleksandar Karađorđević...

U BiH se spekuliše brojnim imenima kao članovima slobodnih "zidara". Pa se tako pominje Adil Zulfikarpašić, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Jakob Finci i dr..

Za razliku od masona, vitezovi templari su nešto otvoreniji, a u BiH ih ima oko 80.

Međutim, njihov uticaj u zemlji je zanemariv u odnosu na jaku ulogu u svjetskoj diplomatiji.

Jedan od njih, rekao je za isti list da ovaj pokret zastupa principe ravnopravnosti s ciljem prosperiteta svih naroda, a za razliku od masona njihovi članovi mogu da budu i žene.

Izvorna načela templara propagiraju hrišćanske principe jedinstva života.

Bez obzira na negativan stav katoličke crkve, ovaj pokret ima sve više pripadnika.

Istovremeno pravoslavna crkva blagonaklona je prema templarima, pa često njihova okupljanja blagosilja pravoslavni sveštenik.

Isti sagovornik lista kaže da je u njihovim redovima više sveštenih lica na visokim pozicijama u crkvi.

Podsjetio je da je svjetska organizacija vitezova templara osudila samoproglašenu nezavisnost Kosova dodajući da će RS uvijek imati njihovu podršku.
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu