Vijesti iz svijeta

Go down

Vijesti iz svijeta

Komentar  Dana on Sat Sep 26, 2009 8:56 amMajka Ani s 8,7 kilograma teškim novorođenčetom (Foto: AP)

Beba je rođena u ponedjeljak u državnoj bolnici u Kisaranu carskim rezom, no zbog svoje je veličine prilično namučila i 41-godišnju majku Ani i liječnike. 'To je zaista posebna beba. Ima ogroman apetit, gotovo svake minute traži jesti. Čak i plače drugačije od ostalih, vrlo je glasan', kazao je ginekolog Binsar Sitanggang.

Majka Ani, koja već ima troje djece u braku s lokalnim ribarom, tijekom trudnoće nije dolazila na preglede, a bolovala je od dijabetesa što povećava rizik od rođenja većih beba. No, mali Muhammad Akbar Risudin je ipak daleko iznad prosjeka. Prethodni rekorder u Indoneziji rodio se 2007. sa 'samo' 6,9 kilograma. Svjetski rekord pak drže Sjedinene države - 1879. rodila se beba teška 10,8 kilograma, no poživjela je samo 11 dana.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Dana on Sat Nov 28, 2009 11:04 am

26.11.2009.

Policija Hong Konga pokušava da pronađe korisnika interneta koji je odgovoran za osnivanje grupe na internet stranici za druženje "Fejsbuk", koja je podsticala mlade da izvrše masovno samoubistvo nakon što je 15-godišnjak pokušao da sebi oduzme život.

Skoro 190 lica pristupilo je grupi "Ja moram da izvršim samoubistvo" koja poziva članove da 21. decembra oduzmu sopstveni život.

Međutim, nepoznati tvorac grupe je takođe postavio poruku da je grupa samo "interna šala".

Tvorac grupe navodi da bi članovi trebalo da razgovaraju o načinima umiranja na "retardirani način" poput "skoka sa stolice" i dodaje da "on ne podstiče samoubistvo već da je u pitanju interna šala".

Stranica je uklonjena sa "Fejsbuka" nakon što su mediji objavili priče o ovoj grupi. Policija je pokrenula istragu nakon što su drugovi iz razreda spriječili tinejdžera koji pripada grupi da se baci sa krova škole u mjestu Tin Šuj Vaj.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Dana on Sat Nov 28, 2009 11:05 am

Prošlog vikenda Windows 7 je uspješno probio granicu od pet posto udjela na tržištu, čime je prestigao sve verzije Appleovog Mac OS X-a zajedno.

Prema podacima analitičke kuće Net Applications, u dva dana prošlog vikenda online je bilo prosječno 5,07 posto računala na kojima se nalazila neka od verzija Microsoftovog novog operacijskog sustava Windows 7. Analitička kuća izvještava da je u danima prije tog vikenda online bilo točno pet posto računala na kojima se nalazio Mac OS X. No nije nam baš najjasnije zašto Net Applications nije objavio podatke o udjelu OS X-a u vikendu u kojem su mjerili udio Windowsa 7.

Ukupno gledajući, udio svih Windowsa prema podacima Net Applicationsa u tjednu od 15. do 21. studenog iznosio je 92,64 posto.

Otkada je predstavljen, udio Windowsa 7 na tržištu operacijskih sustava u stalnom je porastu, a prema sadašnjem trendu rasta u studenom bi trebao iznositi oko četiri posto.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Tanja on Fri Jan 08, 2010 1:38 pm

29.12.2009

Avganistanska vlada i NATO istražuju izveštaje prema kojima je deset civila ubijeno tokom vojne operacije u istočnom delu zemlje.

Avganistanski predsednik naredio je sprovođenje istragu tog incidenta u distriktu Narang u pokrajini Kunar i rekao da osudjuje svaku vojnu operaciju u kojoj su žrtve civili.

Neimenovani funkcioneri NATO-a danas su saopštili da je devet pobunjenika ubijeno tokom zajedničke operacije Alijanse i avganistanskih snaga protiv ekstremista umešanih u napade eksplozivnim napravama ručne izrade.

Medjutim lokalni funkcioneri, uključujući guvernera pokrajine Kunar, saopštili su da većinu ubijenih u prekjučerašnjem napadu čine učenici. Šef policije u Kunaru je rekao da njegova kancelarija još uvek istražuje ubistva i naveo da to pitanje ostaje otvoreno. Pomenuta vojna akcija se odigrala u izuzetno nepristupačnoj oblasti.

Broj civilnih žrtava je sporno pitanje u Avganistanu.
Američki komandanti su odredili zaštitu civila kao prvi prioritet nove Amerikancima predvodjene strategije, sa ciljem da se pobedi Taliban.
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Tanja on Mon Jan 18, 2010 9:02 am

Neobični snijeg nastao je zbog oblaka obojene prašine, koji je oslobođen tokom rušenja obližnje fabrike boje za hranu. Jedan od radnika koji je učestvovao u rušenju fabrike objasnio je da je cijev sa oko tri kilograma crvene prehrambene boje pukla, i da je iz nje prah odnijeo vjetar.

avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Dana on Mon May 31, 2010 11:24 am

Jelko Kacin
"Ekonomska kriza u EU dostigla neslućene razmjere"

Ekonomska i finansijska kriza sa svim posljedicama i bolnim saznanjima, koje su nastale kao rezultat spasavanja "grčke finansijske krize", dostigla je u EU nove, još neslućene razmjere. To je fundamentalno pitanje povjerenja u sposobnost pojedinih zemalja, ne samo Grčke, već kako članica tako i kandidata, da koriste i poštuju dogovorena pravila dobrog menadžmenta i finansija, navodi se u srijedu u izjavi poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina, povodom grčke dužničke krize.

On kaže da se to ne odnosi samo za zemlje eurozone, već za mnogo veću široko rasprostranjenu praksu nepoštovanja, povrede i prevara, koje su izvodile, dopuštale i prikrivale kako države i vlade, tako i banke, ukljućujući Evropsku centralnu banku.

- Finansijske vlasti u zemljama članicama EU su (pre)dugo gledale kroz prste, obmanjivale javnost i bježale od istine. Pitanje osnovnih vrijednosti, veoma različitih kultura i poštovanje pravila ponašanja u različitim društvima i zemljama sada zahtijeva drugačiji odgovor. Mi treba da se suočimo s realnošću i da djelujemo odgovorno i efikasno, navodi Kacin u izjavi.

- Jedini način da se promijeni alarmantna situacija je da je ispravimo. Institucije moraju da spriječe neprihvatljive budžetske prakse i da osiguraju mehanizme za finansijsku kontrolu. Bez efikasnijeg odgovora na sve nove pokušaje finansijskih obmana i prikrivanja, ne možemo očekivati stabilnost finansijskih tržišta, a kamoli oporavak ekonomije, tvrdi Kacin.

On smatra da akumuliranje slučajeva loše prakse u mnogim zemljama praktično onemogućuje realan rast ekonomije, i izlazak iz ekonomske krize koja je mnogo dublja nego što se mislilo do sada.

- Države i vlade su također sve više svjesne da samo odgovarajuća međusobna kontrola dovodi do ekonomskog rasta. Također su sve glasniji pozivi da treba i dalje žrtvovati veliki dio državnog suvereniteta u finansijskom sektoru za dobrobit svih. Potreban je zajednički, evropski pristup, koji će važiti za sve. Oporavak je odmah potreban, zato vlade i parlamenti moraju donijeti odluku i djelovati, ističe u izjavi evropski parlamentarac Jelko Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu