Najnovije vijesti

Go down

Najnovije vijesti

Komentar  Tanja on Wed Aug 05, 2009 6:39 pm

05.08. 2009.

Oko šest kilograma heroina i manja količina marihuane i izvjesna količina naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava zaplijenjeni su u okviru akcije „Gradina 2" tokom koje je jučer pretreseno 29 lokacija u BiH.
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Tanja on Sun Aug 16, 2009 9:22 am

14.08.2009.
Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac demantovao je pisanje pojedinih medija da Ministarstvo odbrane BiH želi da preseli Oružane snage (OS) BiH na teritoriju Republike Srpske (RS) i time okupira njenu teritoriju.

"Ne radi se o nikakvom preseljenju OS BiH u RS, već se brigade i ostali rodovi OS BiH raspoređuju na teritoriji BiH u skladu sa Zakonom o OS BiH i Zakonom o ministarstvu odbrane BiH", rekao je Marjanac.

On je iznio podatak da je od ukupno 113 kasarni u BiH, njih 69 perspektivno, od čega se 48 nalazi na prostoru Federacije BiH, a 21 u RS.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz izjavio je za list "Press RS" da Bošnjaci polako, ali sigurno sprovode plan stvaranja etnički čiste vojske.

"Ne bi me iznenadilo da na kraju svu vojnu imovinu u Federaciji BiH proglase neperspektivnom i daju na raspolaganje federalnim vlastima, a da sve pripadnike Oružanih snaga BiH smjeste na teritoriju RS", kaže Ćurguz.

On je istakao da će Bošnjaci, ako uspiju u svojoj namjeri, unutar RS imati i vojne snage spremne da okupiraju RS.

"Na kraju krajeva, i ovo što rade je tiha okupacija Srpske", kaže Ćurguz.
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Tanja on Sun Aug 23, 2009 3:38 pm

23.08.2009.

Dvadesettrogodišnji Amar Mistrić iz Sarajeva mučki je ubijen u četvrtak, 13. augusta, sat vremena poslije ponoći, jer dvojicu svojih poznanika - Edina Vuka i Anela Heraka nije poslužio pićem! Nesretni je mladić nastradao u caffeu Ocho Rios, u sarajevskom naselju Čengić Vila, koji je samo nekoliko dana ranije otvorio zajedno s dvojicom prijatelja. Njegove su ubojice u kafić došle pred kraj radnog vremena, oko 23 sata, tražili su piće i glasnu muziku, ne obazirući se na dobronamjerna upozorenja. Maltretirali su, potom, i vlasnike i goste, svađali se, prijetili pištoljem, a onda su iza ponoći fizički nasrnuli na Amara.


ZLOČIN IZ OBIJESTI

Prema iskazima prisutnih svjedoka, dvojica su nasilnika Amara Mistrića najprije počeli tući pesnicama i drškom pištolja, potom su ga oborili na pod, nakon čega je Edin Vuk prislonio pištolj na glavu svoje žrtve. Mistrić se za život borio do posljednjeg trena, njegova je ruka bila na pištolju i u momentu kada ga je u lijevu stranu glave pogodio kobni hitac. Sarajevski su se liječnici za život ranjenog dvadesettrogodišnjaka borili puna dva sata, ali mu nije bilo spasa. Ubio ga je iz obijesti godinu dana mlađi Edin Vuk kojeg su, kako se čini, i obitelj i prijatelji uvjerili da je iznad zakona, i da je ljudski život "vrijedan" koliko nekoliko časa pića uz glasne narodnjake?!

Podsjetimo, mjesec i pol dana ranije, 26. juna, Edin Vuk je ispred sarajevske Katedrale pucao na Dženana Bašića koji je imao više sreće - metak ga je pogodio u ruku. Nakon napada na Bašića, za Vukom je bila raspisana lokalna policijska tjeralica, ali se uspješno skrivao uz pomoć prijatelja i „velikodušnih" roditelja, uvijek spremnih da plate za svaki „nestašluk" svoga sina.

Policijska potraga za Edinom Vukom i Anelom Herakom pokrenuta je odmah nakon što su Drugu policijsku upravu u Novom Sarajevu, oko jedan sat iza ponoći, iz Hitne pomoći obavijestili da se u caffeu Ocho Rios dogodila pucnjava. Nakon izlaska na mjesto zločina, policajci su brzo doznali da su ubojice iz kafića odvezli prijatelji u automobilu Seat Ibiza. Već oko pet sati ujutro policijska je patrola u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne zaustavila sumnjivi automobil u kojem su zatekli Midhata Čajića i Almira Bravu. Dvojica su jataka poslije rutinske provjere uhapšeni i odmah saslušani, nakon čega su, pritisnuti čvrstim dokazima, priznali da su pomogli prijateljima u bijegu, odvezavši ih do Vogošćanske petlje. Tada policajci doznaju i da je Edin Vuk u ulici Džemala Bijedića, nekoliko stotina metara dalje od kafića, kroz prozor automobila bacio pištolj, dok se Anel Herak riješio okvira s mecima. Bačeni pištolj i spremnik za municiju nađeni su istog dana, pored ceste, i do podneva predati Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Čajić i Bravo su poslije saslušanja u policiji, u petak 14. augusta, odvedeni u prostorije Tužiteljstva. Dakako, pod stanovitim pritiskom javnosti, tužitelj je zatražio a Sud odmah odobrio da se toj dvojici odredi jednomjesečni pritvor, zbog pomaganja počiniteljima kaznenog djela.


SARAJEVO-NIŠIĆI- JADRAN

I dok je jedna ekipa inspektora MUP-a Kantona Sarajevo prikupljala dokaze koje su Vuk i Herak u bijegu ostavili za sobom, drugi se policijski tim dao u potragu za njihovim prijateljima koji su identificirani u rekordnom roku, za svega nekoliko sati. Poslije saslušanja desetak mladića za koje je utvrđeno da su se odranije družili s dvojicom bjegunaca, ali i njihovih roditelja, policajci su oko podneva imali sve brojeve mobilnih telefona koje su Vuk i Herak koristili. Brojevi su potom proslijeđeni Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), a već je nekoliko sati kasnije s jednog od prisluškivanih telefona lociran poziv. Upućen je s planinskog izletišta Nišići, nadomak Sarajeva, gdje su bjegunci našli privremeno sklonište. U međuvremenu su prvi nalazi vještačenja pištolja otkrili da je u oružju ostala detonirana čahura metka koji je usmrtio Amara Mistrića (sačuvana je upravo zahvaljujući nastradalom Amaru), dok su na dršci nađeni tragovi krvi nesretnog mladića. Amarova je krv, kasnije, pronađena i na zadnjem sicu automobila, na mjestu gdje je sjedio njegov ubojica.

Kako je pokazala dosadašnja istraga, Edin Vuk i Anel Herak su na Nišićima boravili do petka (14. augusta), skrivajući se u vikendici izvjesne Ifete Efendić. Navodno da su ih, u to vrijeme, posjetili Edinov otac Muradif Vuk (inače vlasnik jedne građevinske tvrtke) i djevojka, koji su im i donijeli odjeću i novac za put. No, budući da sarajevski policajci u prvim satima potrage još nisu znali preciznu lokaciju na kojoj se Vuk i Herak skrivaju, nego su prethodno pretresli nekoliko drugih vikendica, ubojice su ih, po svoj prilici, na vrijeme uočili. Pretpostavlja se da su Nišiće napustili u petak poslijepodne, kada su krenuli prema državnoj granici.

Kako, međutim, bjegunci sa sobom nisu ponijeli bosanske mobitele (sumnja se da ih je netko upozorio da im se telefoni prisluškuju), sarajevski su policajci u subotu ujutro ponovno skrenuti na krivi trag, kada je jedan od telefona ubojica upaljen na lokalitetu sarajevskog naselja Grdonj. Telefon je ubrzo lociran, ali u kući Vukove djevojke, koja je također privedena na saslušanje, no nije se pokazala kao kooperativna svjedokinja. U međuvremenu je MUP Kantona Sarajevo pozvalo više, jednako nepouzdanih svjedoka, koji su tvrdili da su bjegunce vidjeli na različitim mjestima: u Sarajevu, Gračanici, Donjem Vakufu, Fojnici...

HAPŠENJE, ILI PREDAJA U OMIŠU

Prvu vjerodostojnu informaciju policija je dobila u subotu ujutro, od prijatelja Edina Vuka i Anela Heraka koji je javio da ga je Herak pozvao s broja telefona u Hrvatskoj. U narednim satima policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Himzo Selimović i načelnik Sektora krim-policije Predrag Kurteš žurno kontaktiraju hrvatske kolege, traži njihovu pomoć, nakon čega dobijaju informaciju da je poziv upućen iz Ploča.

Istog dana (u subotu 15. augusta) hrvatski su policajci, ponovno zahvaljujući praćenih telefonskim pozivima, locirali bjegunce u Splitu. Kako je i Kantonalni sud u Sarajevu, konačno, odobrio raspisivanje međunarodne policijske tjeralice, nakon čega je dokumentacija proslijeđena MUP-u Republike Hrvatske, bilo je samo pitanje sata kada će Vuk i Herak biti uhapšeni. U nedjelju (16. augusta) ujutro splitski su policajci kolege u Sarajevu obavijestili da su bjegunci zvali nekoliko brojeva u BiH- naknadno će se ispostaviti, prijatelje i rođake. Jedan od poziva bio je upućen i Herakovom ocu koji je, potom, kontaktirao policiju i obavijestio ih da njegov sin želi da se preda. Očito neiskusni u nepoznatom okruženju i bez logističke podrške rodbine i prijatelja, Edin Vuk i Anel Herak su u nedjelju poslijepodne sami otišli u policijsku postaju, formalno se raspitujući za boravišnu dozvolu. Obojica su odmah uhapšena i trenutno se nalaze u pritvoru u Splitu. Bosanskohercegovačkim vlastima će, kako se očekuje, biti isporučeni najkasnije za petnaest dana.


Ubice i njihova žrtva
UBIJENI MISTRIĆ DOBRO JE POZNAVAO VUKA I HERAKA

Prema tvrdnjama prijatelja Amara Mistrića, ubijeni je mladić dobro poznavao svoje krvnike, budući da su kretali u istom društvu. Edin Vuk i Anel Herak, obojica bez ikakvog zaposlenja, provodili su, naime, dosta vremena na Čengić Vili, u stanu prijatelja Alena Mašića, koji se nalazi u neposrednoj blizini caffea Ocho Rios. Navodno da su prije izvjesnog vremena s Mistrićem i njegovim prijateljima imali fizički obračun, što bi mogao biti jedan od svirepog motiva Amarovog ubojstva.


Grad pod blokadom
FEDERALNI PREMIJER MUJEZINOVIĆ ZLONAMJERNO HUŠKAO OGORČENE GRAĐANE PROTIV POLICIJE!!!

Posljednje mučko ubojstvo Amara Mistrića, koje je izazvalo revolt i žestoku reakciju njegovih prijatelja, neki su političari, novinari, ali i predstavnici „nevladinog sektora" spremno pokušali iskoristiti za jeftinu politizaciju tragične smrti nesretnog mladića i obračun s policijom - sarajevskom i federalnom. Tako je, i pored činjenice da su sarajevski policajci za samo nekoliko sati identificirali ubojice i uhapsili njihove pomagače, te da su četiri dana radili bez predaha, federalni premijer Mustafa Mujezinović, obraćajući se ogorčenim Mistrićevim prijateljima koji su blokirali jednu od glavnih sarajevskih prometnica, otvoreno savjetovao da idu protestirati ispred zgrade MUP-a Kantona Sarajevo?! No, za razliku od premijera Mujezinovića i njegovog stranačkog kolege, potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe koji je, dakako, jedva dočekao da pohita među prosvjednike, građani su Sarajeva demonstrirali znatno više političke ozbiljnosti i nisu nasjeli na podmetanja dvojice federalnih zvaničnika. Prema zvaničnoj statistici MUP-a Kantona Sarajevo, u glavnom gradu BiH je od 1. januara do 15. augusta ove godine izvršeno devet ubojstava, sva su rasvijetljena u roku od samo nekoliko dana i svi su počinitelji uhapšeni. Problem je, međutim, što su se neke od ubojica, poput braće Sanjina i Sandyja Teparića koji su početkom maja nasmrt pretukli Amera Čehajića, odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, u međuvremenu, našli na slobodi, uz skandalozno obrazloženje kako nema razloga da se zadrže uz pritvoru, „jer je završen dokazni postupak?!"


UBICE

EDIN VUK
Šesti juli 2004.- kaznena prijava zbog krivotvorenja isprava; kupona za prijevoz javnim gradskim saobraćajem.
Deveti oktobar 2006.- kaznena prijava zbog nanošenja lakših tjelesnih ozljeda Elmiru Zekanu; udarac drškom noža.
Trideset prvi juli 2009. - kaznena prijava zbog izazivanja opće opasnosti i nanošenja teških tjelesnih ozljeda Dženanu Bašiću: u Bašića je pucao 26. juna, ranivši ga u ruku.

ANEL HERAK
Šesnaesti juni 2003.- kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari: razbio je vjetrobransko staklo na automobilu Adema Omahića.


Piše:
Suzana Mijatović (Slobodna Bosna)
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sat Sep 26, 2009 3:11 pm

Incko: Računam na eskalaciju i razmatram sve opcije


Šokiran sam optužbama iz RS, neka me tuže • Kod Radončićeve partije veoma mi se sviđaju ekonomski aspekti • Krivične prijave protiv Dodika su korektan postupak
26.09.2009. 09:26

Računam na eskalaciju i razmatram sve moguće opcije, izjavio je jučer u intervjuu za "Dnevni avaz" visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nakon što je dobio podršku ambasadora država članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) za odluke koje je donio u vezi s kompanijom "Elektroprijenos BiH".

Trajnije rješenje

- Ambasadorima nije jasno zbog čega bi neko iz RS bio protiv produženja mandata direktoru "Elektroprijenosa BiH", koji je Srbin. Osigurao sam kontinuitet funkcioniranja kompanije, dok se nađe trajnije rješenje da kompanija radi u interesu države, građana i entiteta. RS je imala veliku korist od "Elektroprijenosa". Od 55 miliona maraka profita, 5,5 miliona otišlo je u kasu RS, jer je sjedište kompanije u Banjoj Luci - kaže Incko.

Iz RS je krenula rafalna reakcija. Sve institucije i pojedinci tog entiteta Vas oštro kritiziraju. Donijeli su odluku da se povlače iz kompanije, a postoje informacije da je direktor Dušan Mijatović povukao ovlaštenja Upravi. Šta sada Vi namjeravate učiniti?

- Za te informacije smo čuli, ali nismo dobili njegovo pismo da se on povlači. Imamo kontradiktorne informacije da on ostaje, ali čak i ako on to ne bi učinio, u mojoj odluci ostaje mehanizam kako bi se nastavio rad. Naime, postoji zamjenica direktora koja bi obavljala te poslove do daljnjeg. Ali, nadam se da direktor ostaje na funkciji i da će se premijeri Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović susresti i naći trajnije rješenje.

Optužuju Vas da ste se upleli u rad Akcionarskog društva i tako prekoračili svoje ovlasti. Ponovo su najavili da će Vas tužiti, da su Vaši postupci antiustavni, diktatorski...

- Neću reći da je to smiješno, ali nije zaista ozbiljno. Ja sam samo produžio postojeće stanje da Izvršni i Upravni odbor nastave raditi. Tamo ima zaposlenih i o njima se treba brinuti. Ne razumijem da sam se umiješao u prava akcionara. Ja sam, u nekom smislu i šokiran, jer su neki političari rekli ne samo da je nelegano, antidejtonski, antiustavno, nego da je to i kriminalno. Ako je kriminalno, neka me tuže.

Rekli ste da imate plan B. Šta ćete uraditi ako se situacija dalje radikalizira?

- Razmatramo sve opcije. U toku su napori da dođe do rješenja između vlasnika, ali ja za sebe ostavljam sve opcije otvorene. Žao mi je što se nisu još dogovorili, ali ja računam na takvu eskalaciju.

Premijer RS vrlo često dovodi u pitanje opstanak države BiH. Hoćete li zaustaviti ili smjieniti Milorada Dodika?

- Mislim da građani trebaju biti aktivniji u tome treba li nešto zaustaviti ili ne. Recimo, ovih dana osnovana je jedna nova stranka i ona će donijeti nove impulse u politički život. Važno je da građani budu svjesni da oni imaju bonske ovlasti. Iduće godine na izborima oni mogu mijenjati političare. Neka pomognu da dođu nove ideje. Meni se veoma sviđa kod ove nove partije...

Najbolje za BiH

Mislite na ulazak utemeljitelja "Avaza" Fahrudina Radončića u politiku?

- Da, sviđaju mi se ekonomski aspekti. Mnogi pričaju o politici i prošlosti, naravno i to treba, ali ljudi moraju gledati u budućnost i živjeti od ekonomije. U principu sam za to da dođu ili nove stranke, tu je i Naša stranka, ili novi ljudi ili nove ideje. To bi bilo najbolje za BiH, naravno da i stare stranke mogu imati nove ljude i ideje. Čak je i Klinton (Clinton) otišao poslije dva mandata. BiH treba nove ljude i ideje, ovo staro je isprobano i nije donijelo potreban uspjeh. Zato se treba nešto mijenjati, ali i stare mogu, kada ima političke volje, učiniti nešto.

SDA stalno traži od Vas da reagirate, sankcionirate Špirića, Dodika... ali Vi se ne odazivate?

- Treba iscrpiti sve mogućnosti koje već postoje u institucijama BiH. SDA me zvala i za neke druge stvari. Isto je i s govorom mržnje u vezi s Tuzlom i Markalama, što je Dodik rekao. Dobio sam pozive da učinim nešto, ali ja mislim da je korektan postupak koji je učinjen u Tuzli i Bijeljini, gdje je podnesena krivična prijava. To je u okviru zakona i država tako treba funkcionirati.

Molim vas, nemojte govoriti o ratu

U posljednje vrijeme u medijima se opet govori o raspadu BiH, o novom ratu. Hoće li biti rata u BiH, gospodine Incko?

- Molim vas, nemojte upotrebljavati tu riječ, moramo biti pažljivi s riječima, jer je mnogo konflikata u svijetu počelo riječima. Rat je preoštra riječ. Ali, situacija nije optimistična. U krizi su brojne institucije, Vijeće ministara BiH nije imenovalo Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti, Vlada FBiH je u krizi zbog autoputa, Mostar još nema gradonačelnika, Vijeće naroda u RS se ne sastaje. Ima mnogo problema i situacija nije optimistična, ali ja ni u kojem slučaju ne bih upotrijebio tu riječ - rat.

Kompanija na zdravim osnovama

- "Elektroprijenos" je bio uspješna firma, ona je zajedničko dijete i FBiH i RS. Ugovor su potpisali premijeri Ahmet Hadžipašić i Dragan Mikerević, a sve na osnovu Dejtona, koji predviđa i specijalno naglašava energetsku korporaciju. Usvojen je i državni zakon u Parlamentu BiH. Sve je tu na zdravim osnovama. Na računima treba biti oko 150 miliona maraka, ali posljednjih godina nije bilo investicija zbog blokade - ističe Incko.


Autor: Tarik LAZOVIĆ
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Tue Sep 29, 2009 9:09 pm

29.09.2009
Udruzenje FRONT, Omladinska organizacija OKO, Mladi antifašisti BiH i Udruzenje gradjana Multi Tuzla pozvali su gradjane Tuzle da u sto vecem broju dođu pred Bosanski kulturni centar u Tuzli i pridruze se protestnoj koloni koja ce se kretati prema Brcanskoj Malti, gdje ce biti odrzan glavni protestni skup zbog presude srbijanskog suda za ratne zlocine protiv Ilije Jurisica
Pozivamo gradjane da u sto vecem broju dodju na skup kako bi izrazili punu podrsku zrtvi politike, te porucili domacim politicarima da je vrijeme da odu sa vlasti dok nisu prodali sve patriote ove zemlje, zemlji koja je izvrsila agresiju i stravicni zlocin nad nama, navodi se u pozivu.

Vijece Okruznog suda u Beogradu za ratne zlocine osudilo je Iliju Jurisica na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, maja 1992. godine.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sat Oct 03, 2009 3:19 pm

03.10.
EU i SAD pozvale su lidere osam partija u BiH na sastanak s ciljem prevazilaženje krize u BiH, čije je održavanje planirano za 9. oktobra u bazi EUFOR-a u Butmiru u Sarajevu. Pozvani su predsjednici SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, DS-a Dragan Čavić, HDZ-a Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić. Poziv je upućen liderima stranaka koji su razgovarali s potpredsjednikom SAD Džozefom Bejdenom prilikom njegove posjete BiH u maju.

Domaćini sastanka, koji treba da podstakne politički dijalog u BiH, su Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, koja predsjedava EU, i zamjenik državnog sekretara SAD Džim Štajnberg.


Članovi IO SNSD-a, koji je juče zasjedao u Banjaluci, informisani su o pozivu na ovaj sastanak i dali su saglasnost Miloradu Dodiku da učestvuje u razgovorima o budućnosti BiH.

"O detaljima ne možemo govoriti jer nemamo materijal", kazao je Nebojša Radmanović, predsjednik IO SNSD-a, dodajući da imaju saznanja da su selektivno pozivani predsjednici političkih partija, što ne smatra dobrim.

"Ključna pitanja za razvoj BiH i završetak rada OHR-a nisu vezana za jedan broj izabranih partija, već za sve nas zajedno", kazao je Radmanović.

Rajko Vasić, glasnogovornik SNSD-a, smatra da sva pitanja ne mogu biti riješena odjednom.

"Može se postaviti pitanje izbora stranaka koje će učestvovati u razgovorima, kao i izbora lokacije pregovora. Ništa ne može riješiti sve probleme u BiH, posebno ne u vojnim bazama", kazao je Vasić.

Potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž smatra da sazivanje ovog sastanka pokazuje ozbiljnost SAD i EU da poduzmu mjere da se političari privole da preuzmu odgovornost za situaciju u BiH.

"Sastanak ili pregovori dolaze u pravo vrijeme. Drago mi je da nisu poznati detalji te platforme EU i SAD, jer to pokazuje ozbiljnost", kazao je Raguž.

Iz PDP-a nisu željeli da komentarišu najavu sastanka niti da potvrde učešće u Butmiru.

"Uskoro ćemo se konsultovati u stranci i vidjeti da li ćemo doći na pregovore. Mi kao opozicija najmanje smo odgovorni za stanje u kojem se BiH nalazi", kazao je Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a.

Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, potvrdio je učešće njegove stranke u pregovorima, ali je istakao da SBiH ima svoju platformu i da ne bi prihvatila rješenja iz aprilskog paketa.

"Mi smo uvijek za razgovore ako će biti transparentni i ako će na njima biti svi relevantni faktori", kazao je Belkić.

(Svevijesti.ba/Nezavisne)
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Wed Oct 14, 2009 6:05 pm

Uprkos odlukama Parlamenta FBiH: Ljiljanima manje deset posto

Piše: Asaf Bečirović
14.10.2009.

Penzioneri: Spremamo se za proteste 21. oktobra • Ljiljani: Vidjet ćemo ko je licemjer, Vlada ili Parlament FBiH

Premda je Federalni zavod PIO/MIO najavio kako će danas početi isplata penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, koje se finansiraju iz budžeta Federacije BiH, Udruženje penzionera vojnih osiguranika FBiH (PVO FBiH) ne odustaje od organizacije protesta zakazanih za 21. oktobar ove godine.

Nema para?

"Pripreme za protest su u toku. Danas imamo sastanak sa koordinacijom koju čine 15 boračkih udruženja (Zelene beretke, Patriotska liga BiH, JOB Unija veterana, Udruženje paraplegičara...) i odlučit ćemo o daljim koracima. Sigurno je, nećemo odustati od pritisaka na Vladu FBiH, tim prije što će nam penzije biti umanjene", objašnjava Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja PVO FBiH.

Prilike su, ne bude li demonstracija 21. oktobra, biće ih nekog drugog datuma. Naime, u federalnom budžetu ima još samo 7.900.000 KM maraka za isplatu vojnih mirovina do kraja ove godine. Nedostatno.

U međuvremenu, iz Ureda za zakonodavstvo obavijestili su Ministarstvo za boračka pitanja kako su zahtjevi nosioca najvećih vojnih priznanja (najprije onaj koji se tiče isplate naknada i mirovina koje neće biti umanjene za deset posto, op.a), što je Parlament FBiH pod pritiskom i prihvatio, u sukobu sa Zakonom o uštedama. Izvjesno je, svoje septembarske naknade i vojne mirovine koje uživa većina preživjelih zlatnih ljiljana, biće umanjene deset posto.

"Najprije, sačekajmo da dobijemo naknade, penzije. U svakom slučaju, ako Vlada FBiH ne prihvati i ne provede zaključke kojima je Parlament prihvatio naše zahtjeve, sazvat ćemo skupštinu i vidjeti šta nam je raditi", najavljuje Dževad Rađa, predsjednik Saveza dobitnika najvećih vojnih priznanja.

Krajem ove sedmice spomenuti savez imat će sjednicu svoga predsjedništva, a početkom naredne održat će i skupštinu. Šerif Patković, predsjednik Skupštine, imajući na umu fakat da će im naknade a i mirovine ostati umanjene za deset posto, ne želi prejudicirati odluke Skupštine.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sun Dec 27, 2009 11:03 pm

Jutros oko 8 sati u Policijsku stanicu Banovići došao je Zoran M. (1972.) iz Banovića i prijavio da je tokom noći nožem usmrtio svoju majku Borku. Pošto je prije dolaska u policiju pokušao samoubistvo, prevezen je u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je operiran. On je van životne opasnosti i pod policijskim je nadzorom.

U 16 sati i 15 minuta policiji je prijavljeno ubistvo u tuzlanskom naselju Sjenjak. Naime, Mevludin K. (l942.) nožem je ubio svoju nevjenčanu suprugu Eminu H. iz Tuzle. Mevludin K. je uhapšen, a uviđaj vodi kantonalni tužitelj Mugdim Zulčić.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sun Dec 27, 2009 11:08 pm

Psihički bolesnik

Milić je uhapšen, a u stanu je policija pronašla beživotno tijelo njegove majke koja je imala vidne povrede na glavi. Pronađeni su nož i sjekira kojima je ubistvo izvršeno.

Svirepi zločin, nezapamćen u Banovićima, šokirao je komšije koji su se jučer okupili ispred ulaza u zgradu u Rudarskoj broj 3. Neki od njih su kazali da je Zoran godinama imao ozbiljnih psihičkih problema, ali da nikada nije bio agresivan.

Više Zoranovih prijatelja izjavilo je da su ga u petak tri sata nakon što je ubio majku, vidjeli kako na kiši stoji ispred Policijske stanice. Nekoliko radnika "Komunalca" izjavilo je da je viđen u ranim jutarnjim satima i da je na odjeći imao tragove krvi.

Svi stanari tvrde kako kobne večeri nisu čuli ništa što bi ukazivalo da se u stanu Milića događa teška porodična drama. Za ubijenu kažu da je bila mirna i povučena

Naložena obdukcija

- Borka je bila blaga žena. Znali smo da je bolesna i da je noge ne služe. Uglavnom smo je viđali kad ju je Zoran izvodio u šetnju. Cijenili smo je i poštovali. Zoran nikada u komšiluku nije pravio probleme. Imao je neke svoje tamne strane duše. To smo svi znali, jer se često događalo da ga neko od stanara zatekne u podrumu kako mirno stoji i gleda u jednu tačku - govore komšije.

Kantonalni tužilac Mugdim Zulčić je nakon obavljenog uviđaja izdao nalog da se tijelo ubijene preveze u Tuzlu gdje će biti obavljena obdukcija.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sun Dec 27, 2009 11:16 pm

Za oko 50 hiljada osoba koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, a koje imaju pravo na zdravstveno osiguranje, jučer je došao kraj višemjesećnim problemima ovjere zdravstvenih knjižica. Služba za zapošljavnje TK uplatila je jučer na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja TK 2.010.000 KM. Time su za nezaposlene osobe izmirene obaveze do kraja godine.

Do rješenja ovog problema došlo je nakon što je novac za zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba u TK obezbjedio Zavod za zapošljavnje FBIH.

Uprkos problemima sa nedostakom novca nezaposlne osobe u TK zdravstveno osiguranje trebali bi imati i u narednoj godini zahvaljući sredstvima Zavoda za zapošljavanje F BiH. Naime, ova je ustanova, u skladu sa svojim i zakonskim obavezama da pomaže kantonalnim službama za zapošljavanje, planirala da u narednoj godini Službi u TK doznači 2.650.000 KM. Iznos koji je potreban za uplate zdravstvenog osiguranja nezaposlenih osoba u 2010. godini.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Tanja on Wed Jan 13, 2010 2:44 pm

09.01.2010.

TUZLA- Općinski sud u Tuzli donio je rješenje o zabrani provođenja štrajka radnicima Global Ispat koksne industrije Lukavac, koji je počeo 6. siječnja. U rješenju Općinskog suda stoji da Sindikalna organizacija GIKL-a obavijesti sve članove sindikata o zabrani provođenja štrajka, te se obavezuju da odmah uklone sve fizičke prepreke na ulazu u krug tvornice i omoguće nesmetan prolaz zaposlenicima i prijevoznim sredstvima, kao i svim drugim osobama radi nastavka rada, izvoza i uvoza robe. Radnici su ogorčeni ovakvom odlukom i nazivaju je tiranijskim odnosom vlasti prema radnicima.
Razgovor s premijerom

Jučer je u krugu tvornice preminuo i radnik GIKL-a Hasan Mahovkić, koji je u srijedu zajedno sa svojim kolegama bio na štrajku, a kao razlog njegove smrti navodi se najvjerojatnije oboljenje od karcinoma. Predsjednik sindikata GIKL-a Nijaz Kovačević ističe da je to još jedan pokazatelj koliko su ovi radnici izloženi opasnostima od raznih oboljenja, a onda im još netko pokuša oteti ono što im pripada. “Ljudi u GIKL-u masovno oboljevaju, a nama je ukinut beneficirani staž, jer navodno ovaj posao sa sobom ne nosi opasnost, što je sramotno“, ističe Kovačević. Također, predstavnici Štrajkačkog odbora i sindikata razgovarali su s premijerom, no konkretnih rezultata nije bilo. Kako ističu, premijer Enes Mujić ništa konkretno nije ponudio izuzev obećanja da će poslati pismo namjere predstavnicima GIKL-a kako bi što prije ispunio obveze prema radnicima. Kata Iveljić, predsjednica Sindikata kemije i nemetala FBiH, ističe da je problem što je Vlada svoj udio od 69 posto u ovoj kompaniji prepustila partnerima iz Indije, pa tako da sada nema utjecaj prilikom donošenja nekih od odluka. “Vlada ove županije je dopustila partnerima iz Indije da rade što im je volja. Danas su oni nemoćni jer su sve njima prepustili”, ističe Iveljić. Iz menadžmenta GIKL-a jučer su istaknuli da su oni svoje obveze izuzev posljednjih dviju plaća izmirili. Također, iz uprave su pozvali radnike da prestanu sa štrajkom i pokušaju shvatiti tešku situaciju koja je zahvatila ovu granu industrije.

Pritisak na radnike

U sindikatu smatraju da je to samo još jedan od pokušaja da se izvrši pritisak na radnike i da radnici odustanu od svojih zahtjeva, što se, prema riječima Kovačevića, neće dogoditi. “Najave koje dolaze od direktora i vlasnika su čiste dezinformacije i zastrašivanje radnika. Mi smo prošle godine radili osam mjeseci, a da pri tome ništa nije izvezeno”, odgovara Kovačević na navode iz uprave GIKL-a te dodaje da se opseg proizvodnje u odnosu na dan kada je štrajk započeo nije smanjio.

Podaci o plaćama netočni

Jučer je u krugu tvornice preminuo i radnik GIKL-a Hasan Mahovkić koji je u srijedu zajedno sa svojim kolegama bio na štrajku, a kao razlog njegove smrti navodi se najvjerojatnije oboljenje od karcinoma. Predsjednik sindikata GIKL-a Nijaz Kovačević ističe da je to još jedan pokazatelj koliko su ovi radnici izloženi opasnostima od raznih oboljenja, a onda im još netko pokuša oteti ono što im pripada. Kovačević ističe da su i navodi koji dolaze od vlasnika GIKL-a kako radnici imaju prosječnu plaću od 850 maraka netočni, jer više od 500 radnika ima minimalnu plaću od 470 maraka. “To je možda prosjek plaća koje oni dobivaju, jer su njihova primanja enormno visoka”, naglašava Kovačević.

Provođenje štrajka nezakonito

Općinski sud u Tuzli donio je rješenje o zabrani provođenja štrajka radnicima Global Ispat koksne industrije Lukavac, koji je počeo 6. siječnja. U rješenju Općinskog suda stoji da Sindikalna organizacija GIKL-a obavijesti sve članove sindikata o zabrani provođenja štrajka, te se obvezuju da odmah uklone sve fizičke prepreke na ulazu u krug tvornice i omoguće nesmetan prolaz zaposlenicima i prijevoznim sredstvima, kao i svim drugim osobama radi nastavka rada, izvoza i uvoza robe. Odluka o provođenju štrajka i samo provođenje štrajka je nezakonito iz razloga što štrajk nije najavljen 10 dana prije održavanja štrajka, stranke nisu provele i okončale postupak mirenja u smislu čl. 6 Zakona o štrajku, te nisu sporazumno utvrdile koji poslovi se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, stoji, između ostalog, u rješenju Općinskog suda u Tuzli.

Piše:Maja Nikolić
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sun Jan 24, 2010 9:12 pm

24.01.2009.

Danas je u Dječijem domu Bjelave izbio još jedan požar, no na sreću nije pričinjena nikakva materijalna šteta niti je bilo povrijeđenih. O ovom slučaju nisu bili obavješteni ni policija niti vatrogasci, jer navodno, prema riječima direktora Amira Zelića, nije bilo potrebe za tim.

"Došlo je do manjeg požara u dječijoj igraonici i nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca", kazao je direktor Amir Zelić za Sarajevo-x.com.

Nije naveo kako je došlo do požara, te je samo kratko odgovorio kako su djeca u igri prouzrokovala manji požar koji je ubrzo ugašen.

Također, na naše pitanje da li se požar gasio protupožarnim aparatima i zbog čega nisu obavješteni vatrogasci, Zelić je odgovorio kako se taj plamen ne može ni nazvati požarom, te da se ugasio veoma brzo korištenjem jednog protupožarnog aparata, te nije pričinjena nikakva šteta zbog čega nisu ni obavješteni policajci niti vatrogasci.

Da direktor i uposlenici zaista nisu obavjestili policiju i vatrogasce potvrđeno nam je i u MUP-u Kantona Sarajevo i u Vatrogasnoj službi Kantona Sarajevo.

Međutim, jedan od uposlenika u Dječijem domu Bjelave, u anonimnom e-mailu je danas obavjestio medije da su u trenutku kada se desio požar uposlenici bili u panici i nisu znali šta da učine.

'Direktor Zelić je strogo naredio da se ne zovu vatrogasci, te istakao kako će mu se odmah 'na vrat' natovariti i novinari, te on neće imati nikakve šanse na predstojećim izborima za novog direktora doma', kaže se u e-mail poruci.

"Direktor Zelić vrši teror nad uposlenicima. Radnici su danas morali sami gasiti požar koji na sreću nije poprimio veće razmjere", naveo je jedan uposlenik u anonimnom e-mailu koji je upućen redakciji Sarajevo-x.com i nekolicini drugih medija.

Napominjemo, 2007. godine je u Dječijem domu Bjelave izbio požar u kojem je smrtno stradalo pet mališana.

I taj požar se desio za vrijeme mandata direktora Amira Zelića, te zbog toga jedan od uposlenika tvrdi kako direktor nije htio obavjestiti nadležne službe o požaru koji je izbio jutros.

Navodno, u pitanju je njegov mandat s obzirom da direktor doma ne može biti osoba protiv koje su podignute optužnice ili se vodi neki krivični postupak.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sat Feb 27, 2010 12:00 pm

Otpušteni radnici Zavoda distrofičara štrajkuju glađu
Datum: 25.02.2010 22:00
Autor: Vedrana Kulaga

BANjA LUKA - U "Zavodu distrofičara RS" juče su 23 radnika invalida, od kojih je njih 14 prije tri dana dobilo otkaz, stupili u štrajk glađu u kojem će istrajati dok ne budu vraćeni na posao.


Predstavnik radnika Miodrag Dobrijević kazao je da su se na na ovaj radikalni potez odlučili nezadovoljni ishodom ispitnog ročišta u banjolučkom Osnovnom sudu kada je 37 radnika dobilo otkaz, dok je njih 35 zadržano na poslu.

- Nećemo prekidati štrajk sve dok god naši zahtjevi ne budu ispoštovani, odnosno da se svi radnici invalidi ne vrate na posao. Ovo preduzeće radi na osposobljavanju invalida i logika je da se prvo oni vrate na posao - rekao je Dobrijević.

Radnici invalidi su, kaže Dobrijević, nezadovoljni "krovnim" stiskom radnika koji treba da ostanu da rade.

- Tražimo da se ništa o nama ne odlučuje bez nas. Nemamo ništa protiv naših radnika, odnosno kolega koji su zdravi, ali ne damo da se više išta dešava bez našeg znanja - naglasio je Dobrijević.

U otvorenom pismu koje su invalidi zaposleni u Zavodu distrofičara juče uputili Vladi RS i stečajnom upravniku Zavoda navodi se da radnici zahtijevaju da se u stečajnu grupu uključe dva njihova predstavnika koja će aktivno učestvovati u kreiranju i organizovanju rada u ovom preduzeću.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Čedo Kovačević rekao je juče da su za Zavodu u opticaju bile tri mogućnosti - da svi radnici ostanu zaposleni, da u radnom odnosu ostane do 35 ljudi ili da se preduzeće ugasi.

- Smatram da će ovaj stečajni postupak završiti tako što će određen broj radnika ostati u Zavodu dok će neki ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje, od kojih će neki dobiti novčanu naknadu, a neki ostvariti pravo na penziju - kazao je Kovačević.

On je naglasio da će se tako riješiti problem radnika koji u Zavodu više ni ne rade, ali nemaju kuda.

- Vlada ima namjeru da ovo preduzeće revitalizuje, da ono ostane u funkciji da radi i zapošljava nove ljude - zaključio je Kovačević.
Kasipović

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović kazao je juče da je Vlada RS već duže vrijeme upoznata sa problemom u "Zavodu distrofičara" i da su učinjeni brojni napori da se ovo pitanje riješi.

- Položaj radnika u "Zavodu" predstavlja krupan problem koji će Vlada nastojati da riješi jer se radi o važnom preduzeću za Srpsku - kazao je Kasipović.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Dana on Sat Jun 12, 2010 11:17 am

Jače od svih napada, osporavanja, satanizacije i obilne upotrebe „naknadne pameti", obilježavanje 30. godišnjice Titove smrti je bilo prilika za to da se - ma kako bili etiketirani - mnogi nostalgično vrate u prošlost i potvrde još jedan, posljednji Titov trijumf: pobijedio je zaborav i dokazao da će još dugo biti onih koji ga poštuju, cijene i ne odriču ga se, makar od toga nema osobite praktične, opipljive koristi. Eh, što ti je život, kad se (pri)zna da se vremena i običaji mijenjaju i da se tu ništa ne može: pamtim kad je to bio sadržaj rezervisan za naslovne strane novina i prve sekunde informativnih emisija radija i televizije, a sada - uz obilježavanje 30. godišnjice od njegove smrti - Titu je zapala 21. minuta dnevnika BHT-a, 24. minuta FTV-ovog i nešto povoljnija pozicija u emisijama lokalnih televizija, u utorak 4. maja ove godine. Uglavnom korektno, ali preporučljivo „strukirano" bijaše to informisanje o nostalgično-emotivnom, skoro iracionalnom vraćanju u dobra stara vremena i u državu, koja je bila obilježena Titovim imenom, djelom, harizmom, veličinom, ugledom, značenjem...Istim povodom, a spreman na sve vrste reakcija, pažljivo sam izlistao ovdašnje web-portale. Posebno one koji su otvorili svoje strane za komentare o Titu i u vezi s Titom. Po slobodnoj procjeni, bar 80-ak posto posjetilaca portala Tita smatra pozitivnom ličnošću. Doduše, i takvi idu u krajnost, idealizujući ono što smo s njim imali. No, to mi se - dopustite mi subjektivnost - čini manjim problemom od onih 20-ak odsto ostrašćenih web-posjetilaca, koji su se, pod zaštitom anonimnosti, „hrabro" iskoristili prilikom da popljuju i Tita i ono vrijeme.


Nešto od tog naboja, jednodušno intoniranog poštovanjem prema Titu, iskazano je 4. maja na partizanskom spomen-kompleksu Slana Banja u Tuzli, zatim u Sarajevu, Zenici, u beogradskoj Kući cvijeća, u Kumrovcu... O tome smo uredno informisani i svako je, prema svom ubjeđenju, imao priliku da to primi i tumači. No, ono što me, kao čovjeka koji dobro pamti i cijeni (ne i fetišizira) prošlost, nije ostavilo ravnodušnim - odskakalo je od razumljive i ljudima svojstvene naplavine žala za prošlošću. Riječ je o olakom, pitanje je koliko učtivom, a i moralno prihvatljivom korištenju i ovog povoda za to da se izvrši „obračun" sa bivšim vremenima. I, naravno, da se obilno zamijene teze - od krivotovorenja dokazanih istorijskih činjenica, do monstr-konstrukcija da je Tito „kriv za rat i genocid", sve do sirovog ignorisanja činjenice o Titovom ugledu (i danas) u svijetu, osobito nesvrstanom. Čak i ako neko smatra da ništa ne znači to da malo koja zemlja na planeti nije jednu od ulica svojih metropola nazvala Titovim imenom, stupidno je taj podatak ignorisati.


Neki ugledni svjetski mediji, kao londonski „Independent" ili njemački „Špigl", objavili su, uz 4. maj 2010. godine, prigodne tekstove o Titu. Korektno, na bazi činjenica, podsjetili su svoje čitaoce na njega. Tome su težili i naši mediji, iako se nekim od njih (uključujući i lokalne) omaklo, pa nisu uspjeli. Kao što se, istovremeno, drugim medijima n i j e omaklo - pa su jedva dočekali da Tita još jednom „sahrane".


Poslije svega, ipak se čini da je sve bespotrebno osjenčeno kontradiktornostima, zanemarivanjem činjenica i krajnostima. Ako se, bar uslovno, kaže da je jedna od tih krajnosti nekritički manir „okivanja u zvijezde" one države i onog sistema, dakle i Tita, onda se, s istim kritičkim odnosom i objektivnošću, mora gledati krajnost s drugim predznakom - besprizorrnom, manijakalnom i iščašenom sataniziranju tog čovjeka i tog vremena.


To traje već 30, a trajaće, bogme, još ko zna koliko godina. I u jednoj i drugoj krajnosti, žrtvuju se objektivnost, nepristrasnost i služenje činjenicama i dokumentima. A nije da se ne zna da samo njihova upotreba sliku kompletira, a vrline i mane pakuje u cjelinu.


Kad se to jednog dana dogodi, biće jasnije ono što se u utorak, 4. maja 2010. prilično dobro vidjelo - da je Tito nekima još „trn u oku", izaziva nervozu, čak bijes i otpor, s jedne, a s druge strane je fakat da je, tri decenije od odlaska s ovog svijeta, uknjižio još jedan, posljednji trijumf: pobijedio je zaborav i dokazao da ima i još dugo će biti onih koji ga poštuju, cijene i ne odriču ga se. Makar od toga ne bilo naročite praktične koristi u ova, zna se koliko „bolja" vremena od nekadašnjih.


Piše: Zlatko DUKIĆ
Tuzlanski list 14.5.2010.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Najnovije vijesti

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu