19.10.2009.

Go down

19.10.2009.

Komentar  Dana on Tue Sep 22, 2009 5:28 pm

Pozdrav Studenti,

Svi ste svjesni istine, a ona glasi:

Ako STUDENTI sami ne urade nesto za sebe, to za njih niko nece uraditi..!

Svjesni ste takodjer istine da ste vi buduci nosioci drustva, tj. oni koji ce u nekoj bliskoj buducnosti biti glavni motor pokretac cijele drzave u svim sferama i segmentima zivota.

Svjesni ste takodjer da su neke generacije prije vas osjetile na svojoj kozi sta znaci ne steci znanje, sta znace upropastene godine studija, sta znaci sutra, nepravda od pronalaska prvog posla, tokom posla ili gubitka istoga.

Svjesni ste takodjer da su neke generacije zatekle samo rusevine u svemu i da su svoje najbolje godine umjesto napretka potrosile na popravke tih rusevina koje su im ostavili oni koji su mislili samo na sebe.

Svjesni ste takodjer da je danas pred vama izbor, izbor biti dijelom istorije ili biti dijelom onih koji su prije vas odlazili spustenih glava sa teretom svih nepravdi koje su osjetili na svojim ledjima tokom studiranja.

Pripremljeni na nepravedan život koji ih je docekao, tako "DRESIRANI" liseni buntovnistva za bolje i progres lako su postali plijenom sistema koji vec ima sve pripremljeno samo za one koji njime i upravljaju.

VI MORATE BITI REVOLUCIONARI, ne rusitelji, vec graditelji, ne oni koji cute, vec oni koji govore, ne oni koji saginju glave, vec oni koji koracaju uspravljenih glava, ne oni koji pristaju, vec oni koji odlucuju, ne oni koji su robovi, vec to sto jeste, STUDENTI.

PONOSNI..!

Vas uspjeh zavisi iskljucivo od vaseg jedinstva u cijeloj BiH, sve ostale podjele po ideologijama, politicke podjele, vjerske podjele, nacionalne podjele, klasne podjele, reginalne podjele, uske i licne interese morate izbjeci.

VJERUJTE MI..!

Pred vama je uskoro jedno vrijeme kada i u kojem mozete iznijeti najvecu pobjedu buducnosti i progresa, vrijeme kada ce se svi svjetski mediji utrkivati da vide sta je to u srcu Balkana, ko su ti mladi ljudi, kakve oni to poruke salju, ne samo buducnosti ove zemlje.

VJERUJTE MI..!

Bolje je jedan dan koracati uzdignute glave nego li puzati cijeli zivot, a pred vama je taj izbor i sada vas nije malo, ima vas toliko da svi budete ZAJEDNO, a bicete ZAJEDNO samo ako to iskreno zelite i ako radite na tome.

VJERUJTE MI..!

Znam, vi mozete da nezavisno oformite sami vaše PLENUME, da stvorite KVALITETNO i DEMOKRATSKI uslove za vrijeme odgovornosti koje dolazi ne samo pred vama, vec i ped svim generacijama studenata koje će dolaziti i samim vasim DJELOM biti ponosni i prijetnja svakome da nikada više i ne pomisli da podcijeni, uskrati ili osteti znanje, jer to je ZLOCIN.

VJERUJTE MI..!

Vi trebate biti sada na ovom mjestu zajedno, zato... POZIVAJ SVE..!

Svijet do sada nikad nije upoznao poraz STUDENATA i nikada niti jedan narod nije odstupio od svojih studenata, zato, vi morate vjerovati u sebe i svaku poruku o tome kako vi nemate snage i ne mozete prepoznati da dolazi od onih kojima odgovara postojeci red stvari, jer su ih postavili upravo tako, da samo njima odgovara.

VJERUJTE MI..!

Uz vas će stati u samom startu svi oni kojima je iskreno stalo do vas, ne da se vama nametnu, već da vama pomognu, upravo je to razlika koja će vam omogućiti da prepoznate one koji vam žele dobro od onih koji vam to ne zele.

SADA STUDENTI ZELIM DA VAM CESTITAM NA BIJELIM STRANICAMA ISTORIJE SVIJETA KOJE SVOJIM MJESTOM CEKAJU NAS VAS, MJESTOM KOJE CE OSTATI PRAZNO ILI ISPUNJENO, A KOJE SAMO ZAVISI OD VAS..!

SRETNO..!
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: 19.10.2009.

Komentar  Dana on Sun Oct 11, 2009 6:01 pm

U ponedjeljak 12.10.2009.godine i odrzace se protesti studenata u 10 sati ispred Prirodno-matematickog fakulteta u Tuzli
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: 19.10.2009.

Komentar  Dana on Wed Oct 14, 2009 6:00 pm

12.10.2009.
Studenti Univerziteta u Tuzli, predvođeni predstavnicima Unije studenata, danas protestuju ispred zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli. Njihovi zahtjevi Vladi Tuzlanskog kantona i Univerzitetu su jasni i od njih, kako kažu, neće odustati

Studenti od Vlade Kantona zahtijevaju bezuvjetann upis s treće na četvrtu godinu na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli, i sa četvrte na petu godinu Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta, te pete na šestu godinu "Bolonjaca" na Medicinskom fakultetu. Jedan od zahtjeva studenata upućenih kantonalnoj vladi odnosi se na izmjenu člana 124. stav. 4 i 5 Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na slušanje nepoloženih
ispita i plaćanje ponovnog izlaska na ispit.

Studenti također zahtijevaju poboljšanje standarda života studenata u studentskim domovima, ukidanje zabrane od Vlade TK-a, na zapošljavanje asistenata i profesora na Univerzitetu u Tuzli te vraćanje novca studentima koji su stekli pravo finanisranja iz budžeta. Studenti su uputili zahtjeve i Univerzitetu. Ti zahtjevi odnose se na ukidanje protuzakonite odluke o uvjetima prelaska studenata sa statusom studiranja
za vlastite potrebe na status studenata koji su oslobođeni plaćanja školarine donesene na Senatu od 7. oktobra.

Od Univerzteta također traže otkazivane ugovora s gostujućim profesorima koji nisu ispoštovali održavanje predavanja i ispita te brisanje iz novog, još neusvojenog, Statuta člana koji regulira uvjete pod kojim studenti u statusu studiranja za vlastite potrebe prelaze u status studenta koji ne plaća školarinu.

Rektor Unverziteta u Tuzli Džemo Tufekčić kaže da ga niko nije obavijestio o protestima. Protiv je bilo kakvog vida protesta, ali je za zajedničko rješavanje svih problema.

Studenti očekuju da im se obrati neko od nadležnih iz Vlade TK-a i s Univerziteta. Nadaju se da će pozitivnom ishodu pregovora, a ukoliko neki od njihovi zahtjeva ne budu uvaženi spremni su, kako kažu, do daljnjeg nastaviti s protestima.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: 19.10.2009.

Komentar  Tanja on Mon Nov 09, 2009 10:07 am

Ovih dana biće podnesene prve krivične prijave u aferi Pravni fakultet i to protiv ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Seada Omerbegovića i njegovog vozača Nedžada Džambića.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sead Omerbegović i njegov vozač Nedžad Džambić sumnjiče se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Tokom predistražnih radnji ministar i njegov vozač saslušavani su više puta. Kako stoji u izvještaju, ministar je jednom od profesora kod koga je i doktorirao ustupio službeno vozilo MUP-a Tuzlanskog kantona u kome su se pored profesora vozile i pojedine studentice, najčešće do različitih ugostiteljskih objekata.

Džambić je često kod profesora asistirao na ispitima i predavanjima. Stoga i ne čudi što Kantonalno tužilaštvo uz odobrenje državnog ovaj predmet vodi zajedno sa SIPA-om, a ne sa kantonalnim MUP-om u čiju nadležnost spada ova djelo. Uskoro slijedi i podnošenje prijava protiv nekih studentica koje su na nelegalan način polagale ispite.

Istraga se vodi protiv još uglednih i poznatih osoba. Postavlja se, zato, pitanje da li će SIPA podleći pritiscima, koji, kako "FTV" saznaje, traju od samog početka ove istrage.

Akcija se, inače, vodi pod nazivom "Diploma". Istragom je obuhvaćeno još pet profesora, ali i neki advokati. Postoje indicije da će pod istragom biti čak i neki tužioci i sudije i ugledni građani za koje se sumnja da su učestvovali u ovoj aferi.


"FTV" je objavio da je kćerka jednog poznatog sudije pored stečene diplome pravnog fakulteta na sumnjiv način vanredno završila i srednju školu, što će takođr biti predmetom istrage.

"FTV" saznaje da je u Pravnom fakultetu u Sarajevu takođe izuzeta evidencija o svim diplomama.
avatar
Tanja

Broj komentara : 53
Join date : 2009-08-05
Mjesto : BiH

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: 19.10.2009.

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu