Ekonomsko stanje u regionu

Go down

Ekonomsko stanje u regionu

Komentar  Dana on Sat Aug 01, 2009 7:39 pm

30.06.2009.
BiH ispunila uvjete za aranžman s MMF-om

Upravo sam obaviješten da smo kao Bosna i Hercegovina ispunili uvjete za sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, saopćio je danas premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

- Shodno tome, sjednica guvernera MMF-a bit će održana najvjerovatnije 8. ili 9. jula, dodao je Mujezinović, kojem je predsjedavajući Safet Softić, zbog ove informacije, dao riječ vanredno usred sjednice Predstavničkog doma, a koja je zatim nastavljena prema već ustaljenom dnevnom redu.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Ekonomsko stanje u regionu

Komentar  Dana on Wed Oct 14, 2009 6:15 pm

02.10.2009.

Najveća slovenačka konfekcijska fabrika, „Mura" iz Murske Sobote, objavila je bankrot triju svojih filijala, koje zapošljavaju 2.635 ljudi i zatražila zaštitu od povjerilaca

Pet manjih filijala, sa 618 zaposlenih, nastaviće da rade.

Među filijalama koje su bankrotirale su i glavni „Murini" pogoni - za proizvodnju muške i ženske odjeće.

Izvršni direktor „Mure" Bojan Starman je na konferenciji za štampu izjavio da je prinudna uprava jedini način da se firma ponovo izgradi, na zdravim osnovama.

On je najavio da će predstavnici jednog „Murinog" velikog klijenta, njemačkog ''Hugo Bossa", doći danas u Mursku Sobotu na razgovore.

„Boss" je suspendovao saradnju sa „Murom" prošle sedmice, poslije spontanog štrajka zaposlenih u dugovima opterećenoj slovenačkoj firmi.

Starman je naglasio da je za „Muru" od životnog značaja da zadrži „Bossa" kao partnera, jer joj 90 odsto proizvodnje zavisi od čuvenog njemačkog brenda.

On je najavio da će „Mura" pokušati da privuče i nove poslovne partnere, kako bi na poslu zadržala što više radnika.

Objava bankrota uslijedila je nedjelju dana poslije masovnog radničkog protesta izazvanog nezadovoljstvom zbog višegodišnje neizvjesnosti u pogledu budućnosti kompanije i malih zarada.

Na zahtjev radnika, krizni upravnik Zdenko Podlesnik je podnio ostavku i prenio dužnost na Starmana, koji je najavio da je prinudna uprava pitanje dana.

Lider „Murinog" sindikata Drago Forjan je ocijenio da je prinudna uprava najgore rješenje, naročito za radnike s najmanjim primanjima.

„Mura", jedan od najvećih evropskih proizvođača odjeće, osnovana je daleke 1925. godine kao mala krojačka radionica, a već 1940. je imala 500 radnika. Deset godina kasnije, postala je velika fabrika konfekcije.

Raspadom Jugoslavije, kompanija je izgubila veliki dio tržišta. Privatizovana je sredinom devedesetih i 95 odsto proizvodnje je bilo namijenjeno izvozu. Problemi su počeli jer nije mogla da drži korak sa fabrikama sa jeftinom radnom snagom iz Azije i Istočne Evrope.

Saradnja sa ''Hugo Bossom" počela je 2003. godine i njemačka kompanija je posljednjih godina bila jedini „Murin" klijent.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu