Mladi i alkohol

Go down

Mladi i alkohol

Komentar  Dana on Wed Aug 26, 2009 11:32 am

“Bez alkohola, nema ni dobre zabave!”

”Današnja omladina počinje ranije da konzumira alkohol i to još u većim količinama. Važno je napomenuti da alkohol pije sva omladina, nisu to više samo pojedinci, oko kojih treba posebno da se brinemo. Ta omladina potiče iz svih društvenih slojeva, iz svih gradskih kvartova i svih obrazovnih nivoa.”


Roditelji pravdaju konzumaciju alkohola

Mladi su svjesni opasnosti i mogućih posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, ali ne razmišljaju o tome. Više je razloga ovakvog ponašanja. Jedni to pravdaju dobrim rapoloženjem na zabavama, drugi alkoholom liječe frustracije i bijes, a treći piju zbog društva. Većina djece svoju prvu čašu alkohola dobije još u roditeljskom domu tokom porodičnih proslava rođendana ili Nove godine. Zapanjuje, međutim, podatak da u svakoj drugoj njemačkoj porodici ”droga i alkohol” uopšte nisu tema razgovora. Dječiji psiholog, doktor Oliver Bilke, komentariše:

”Djeca i mladi u dobi do 14 godina su veoma orijentisani prema svojim roditeljima, iako to možda ne žele da pokažu. Ponašanje roditelja, pogotovo njihov ležeran odnos u dodiru sa alkoholom i stav da se alkohol pije u svakoj prilici, sigurno nije najbolji uzor.”
Među mladima nije omiljeno samo njemačko nacionalno piće, pivo, već i žestoka alkoholna pića. Mladi u dobi od 11 do 15 godina do njih dolaze kupovinom u supermarketima, u kojima je po pravilu zabranjena prodaja licima mlađim od 18 godina. Praksa pokazuje da za godine većinom niko ni ne pita, u suprotnom, kupovinu obavljaju punoljetni drugari.
avatar
Dana

Broj komentara : 189
Join date : 2009-08-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu